محیط کار ایمن همیشه به اندازه کافی برای کنترل تمام خطرات الکتریکی بالقوه کامل نیست. شما باید بسیار محتاط بوده و ایمن کار کنید. قوانین ایمنی به شما کمک میکند که خودتان و دیگران را از خطرها و آسیبهای احتمالی جانی محافظت کنید. اگر در حال کار کردن بر روی مدارهای الکتریکی یا با ابزار و تجهیزات الکتریکی هستید، باید از قوانین ایمنی طلایی زیر پیروی کنید:
21 قانون طلایی ایمنی
قانون شماره 1:
از تماس با مدارات الکتریکی روشن اجتناب کنید. لطفا این قانون را کاملا جدی بگیرید و به یاد داشته باشید که اگر اتفاق بدی رخ دهد به احتمال زیاد شانس دومی وجود نخواهد داشت. با این قانون شوخی نکنید.
قانون شماره 2:
با تمامی دستگاههای الکتریکی طوری کار کنید که در نظر داشته باشید برقدار هستند حتی اگر خاموش هستند. هنگام شوک الکتریکی معلوم نیست منبع شوک چه چیزی است!
قانون شماره 3:
قبل از سرویس کردن و تعمیر تجهیزات الکتریکی، آنها را منبع برق جدا کنید. تنها راه مطمئن بودن.
قانون شماره 4:
هنگام کار بر روی دستگاههای الکتریکی، فقط ابزار و تجهیزات را با دستههای عایق استفاده کنید. قانونی آسان جهت بررسی کردن.
قانون شماره 5:
هرگز در هنگام کار با تجهیزات الکتریکی از مداد یا خط کشهای فلزی استفاده نکنید، و یا در هنگام استفاده از وسایل الکتریکی از حلقه یا زنجیر فلزی استفاده نکنید. این قانون معمولا بسیار راحت فراموش میشود، مخصوصا زمانی که شما برخی قطعات الکتریکی را با یک اشارهگر فلزی (مداد یا خط کش) نشان میدهید. همیشه آگاه باشید.
قانون شماره 6:
هنگامی که لازم است که به وسیله دست با تجهیزات برقدار کار کنید، لازم است که دستهایتان را خشک کنید و در صورت امکان از دستکشهای عایق، لباسهای محافظ و کفش با کفهای عایق استفاده کنید. بخاطر داشته باشید: دستکش، لباس و کفش مخصوص.
کفش، لباس و دستکش ایمن
قانون شماره 7:
اگر میتوانید ایمنی را رعایت کنید، تنها با یک دست کار کنید، دست دیگر را در کنار خود و یا در جیب خود نگه دارید، دور از تمامی هادیهای الکتریکی. این اقدام احتیاطی احتمال وقوع خطری که باعث عبور جریان از طریق قفسه سینه میشود را کاهش میدهد. با یادآوری مسیر عبور جریان از بدن انسان برای خودتان، به یاد داشته باشید که فقط با یک دست کار کنید.
قانون شماره 8:
استفاده از تجهیزات الکتریکی را در اتاقهای سرد و یا مناطق دیگری که احتمال ژاله زائی باشد را کم کنید. اگر تجهیزات در چنین مناطقی مورد استفاده قرار گیرد، تجهیزات را روی یک دیوار یا پانل عمودی نصب کنید.
قانون شماره 9:
اگر آب یا مواد شیمیایی بر روی تجهیزات ریخته شود، برق را در کلید اصلی قطع کنید و برای تجهیزات جداسازی ایمن را انجام دهید. بسیار منطقی است! هرگز سعی نکنید آب و یا مواد مشابه را از تجهیزاتی که برقدار هستند حذف کنید. انجام این کار بسیار خطرناک است.
قانون شماره 10:
اگر یک فرد دچار برقگرفتگی شود، تجهیزات، سیم یا شخص را لمس نکنید. منبع برق را از طریق کلید اصلی قطع کنید یا با استفاده از کمربند چرمی، دو شاخه را بیرون بکشید. در این حالت وضعیت پیچیده است، و شما باید بسیار آرام باشید تا وضعیت را بدتر نکنید. مانند قوانین قبلی، همیشه اول برق را قطع کن.
قانون شماره 11:
تجهیزاتی که هنگام کار کردن صدای غیر عادی را تولید میکنند باید از برق کشیده شوند و به سرعت برای تعمیر گزارش شوند.
قانون شماره 12:
برای مقابله با نقص مدارهای الکتریکی فقط به زمین کردن اعتماد نکنید. همچنین سعی نکنید با تعویض و استفاده از فیوز یا بریکر دیگر (به ویژه سایز بزرگتر) عیب مدار را مخفی کنید.
قانون شماره 13:
قبل از کار با خازنها آنها را تخلیه کنید و در طول کار، ترمینالهای آن را در حالت اتصال کوتاه نگه دارید تا از خطر شوک الکتریکی جلوگیری شود.
قانون شماره 14:
هرگز تجهیزات یا دستگاههای کنترل الکتریکی شخص دیگر (همکارتان و ...) را لمس نکنید، مگر اینکه آموزشهای لازم برای انجام این کار را دیده باشید. زیاد به هوش خودتان اعتماد نکنید و در این موارد وقت امتحان کردن شانستان نیست.
قانون شماره 15:
تمامی راههای تماس با مدارات الکتریکی و هادیهای آنها را محصور کنید به طوری که هیچکس به طور تصادفی نتواند با آنها تماس بگیرد. اگر برایتان قابل اجرا باشد همیشه این کار را انجام دهید و خیلی مراقب باشید.
قانون شماره 16:
هرگز دستگاهی الکتریکی را هنگامی که دست، پاها یا بدنتان مرطوب یا خیس است و یا هنگام ایستادن در یک سطح مرطوب، دستکاری نکنید. یادآوری: دستکش و کفش ایمن.
قانون شماره 17:
هنگامی که لازم است دستگاه الکتریکی را لمس کنید (برای مثال هنگام چک کردن گرمای بیش از حد موتورها)، از پشت دست استفاده کنید. در این حالت، اگر شوک اتفاقی باعث ایجاد انقباض عضلانی شود، شما در تماس با هادی دچار ناتوانی در حرکت کردن نمیشوید.
قانون شماره 18:
مایعات قابل اشتعال را در نزدیکی تجهیزات الکتریکی انبار نکنید.
قانون شماره 19:
در سیستم اینترلاک تجهیزات هنگامی که درب تابلو باز است منبع ولتاژ فشار قوی را قطع کنید ولی مراقب باشید چون ممکن است مدارات کنترلی هنوز برقدار باشند. همچنین رایزر دیاگرام و نقشه الکتریکی مجموعه را مطالعه کنید.
قانون شماره 20:
تجهیزات و مدارهای آزمایشگاهی را هنگام ترک آزمایشگاه بی برق کنید.
قانون شماره 21:
در نزدیکی تجهیزات الکتریکی از لباسهای گشاد و یا کراوات استفاده نکنید. مانند یک مهندس برق کار کنید، شما در کنار ساحل نیستید!
نمونهای از سهل انگاری انسان و چشم پوشی از قوانین ساده ایمنی:
بدون شرح ..........
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سید عزت الدین احمدپور
بسیار عالی و مفید میباشد
1953 روز پیش ارسال پاسخاگه موارد فوق توسط استادکاران و مجریان و مهندسین رعایت شود درصد وقوع حوادث هم کم میشود
ابراهیم نصیری
ممنون از توجه شما
1953 روز پیش ارسال پاسخصحیح می فرمایید، اگر این موارد به ظاهر ساده رعایت شود، درصد برقگرفتگی افراد به شدت پایین می آید
محمد طالشیان جلودار
سلام ایا جایی یا مکانی که پریز نصب شده باید زیرش کفپوش عایقی باشد؟
1435 روز پیش ارسال پاسخابراهیم نصیری
سلام
1435 روز پیش ارسال پاسخخیر، در حالت کلی لزومی به انجام اینکار نیست مگر در شرایط خاص.